August 2020

PENANGGUHAN PENDAFTARAN PELAJAR

Untuk makluman penularan wabak Covid-19 telah berlaku dibeberapa daerah di negeri Kedah dan Sarawak. Mohon kepada para waris dan pelajar dari kawasan yang terlibat untuk menangguhkan pendaftaran di KMPP hingga mendapat kebenaran daripada penguatkuasa negeri masing-masing.

KAWASAN YANG TERLIBAT BAGI NEGERI KEDAH:

DAERAH KUBANG PASU

KAWASAN YANG TERLIBAT BAGI NEGERI SARAWAK :

DAERAH KUCHING DAN SAMARAHAN

Dipohon kerjasama semua pihak untuk kita bersama-sama memutuskan wabak ini dari merebak.

#kitajagakita

Arahan daripada PENGARAH KMPP

PENDAFTARAN PELAJAR :

HANYA SEORANG WARIS DAN PELAJAR SAHAJA DIBENARKAN MASUK KE DALAM KOLEJ SEMASA HARI PENDAFTARAN

BORANG ISYTIHAR KESIHATAN

Sila isi BORANG ISYTIHAR TAHAP KESIHATAN BERKAITAN WABAK COVID-19, dan serahkan pada Pengawal Bertugas di Pintu Masuk Kolej Matrikulasi Pulau Pinang pada hari Pendaftaran.

SILA KLIK PADA PAUTAN DI BAWAH UNTUK MENDAFTAR SECARA ONLINE SESI 2020/2021

KLIK DI SINI

(Pelajar Sistem Empat Semester (SES III) Sesi 2019/2020 Tidak Perlu Mendaftar Secara Online. Sila hubungi HEP sekiranya terdapat kemusykilan)

MAKLUMAN TERKINI PENDAFTARAN PELAJAR :

1. Tarikh pendaftaran online bagi sesi 2020/2021 dilanjutkan sehingga 31 Julai 2020.

SILA KLIK PADA PAUTAN DI BAWAH UNTUK MENDAFTAR SECARA ONLINE SESI 2020/2021

KLIK DI SINI

(Pelajar Sistem Empat Semester (SES) Sesi 2019/2020 Tidak Perlu Mendaftar Secara Online. Sila hubungi HEP sekiranya terdapat kemusykilan)

KEPALA BATAS, 6 JULAI 2020- Growmind Blastersadalah nama kumpulan yang ditubuhkan pada  10 Mac 2020. Idea kepada penubuhan kumpulan ini yang terdiri daripada pensyarah-pensyarah unit kimia,fizik dan biologi telah diilhamkan oleh Ketua Jabatan Sains, En. Noorhisam bin Samsuddin dan diketuai oleh En. Nassry Asmady bin Abu Bakar serta dianggotai oleh 11 orang pensyarah Jabatan Sains. Kumpulan ini telah komited dalam menjalankan beberapa siri ujikaji dalam menghasilkan  hand sanitizer yang berkualiti dan terbukti keberkesanannya. Rentetan dari usaha ini ialah kejayaan berkolaborasi dengan pihak Universiti Sains Malaysia (USM) menerusi projek Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) berinovasikan serai yang diberikan nama  'Lemon grass hand sanitizer'. Projek kolaborasi KMPP  bersama Pusat Pengajian Sains Farmasi, Universiti Sains Malaysia (USM) turut dijayakan oleh Alumni USM dan Solid Chemistry Enterprise bermula 15 April 2020.

Pada tanggal 1 Jun 2020 yang lalu, Profesor Dr. Habibah A Wahab, Dekan Pusat Pengajian Sains Farmasi, USM telah berbesar hati  menyerahkan sumbangan 80 Liter Lemon Grass Hand Sanitizer yang dianggarkan nilai pasaran sebanyak RM8000kepada Tn Hj Rozaini bin Ahmad, Pengarah KMPP. Lanjutan daripada itu, kumpulan ini telah bertungkus lumus dalam menyiapkan aktiviti melabel dan membotolkan 'Lemon grass hand sanitizer' bagi memenuhi hasrat untuk membekalkan kepada seluruh warga KMPP. Pada 3 Julai 2020, produk ini secara rasminya telah diserahkan secara percuma kepada setiap warga KMPP.

Disamping penghasilan produk sanitizer ini, kumpulan ini juga telah bekerjasama dengan pihak alumni USM dalam menyediakan cecair nyahkuman dari bahan organik dengan haruman pudina untuk kegunaan aktiviti SOP di sekitar kawasan kompleks akademik di KMPP.

Terkini pada 6 Julai 2020, Pengarah KMPP, Tn Hj Rozaini bin Ahmad telah menyerahkan produk inovasi Kumpulan Growmind Blasters iaitu Lemon Grass Hand Sanitizer dan Surface Disinfectant kepada wakil pengarah BMKPM. Semoga projek Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) ini mendapat sokongan dari pihak BMKPM, pihak pengurusan KMPP dan seluruh warga KMPP dalam usaha bersama menangani penularan COVID-19 yang melanda negara kita secara amnya.

You are here:   HomenewsteamProjek 'Lemon Grass Hand Sanitizer'